Featured Posts
No posts published in this language yet
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook Basic Square

HJELP, 13 dager på å starte et smykke selskap i Afrika!!!

av Ole Demba Gullbekk Bandeh

For presis 4 år siden var Guru og jeg på vår første tur sammen til Gambia.

I månedene før denne turen hadde vi utviklet en ide som kom fra en tidligere tur jeg hadde hatt til Gambia. Da hadde jeg blitt kjent med en smed på markedet i Gambia som heter Modou. Han laget noen ringer av sølv til meg som jeg hadde med hjem til Norge, og disse ringene ble godt tatt imot blant venner.

Etter at jeg fortalte Guru om Modou og det store potensiale jeg så i han og de andre smedene på markedet, så satt vi oss ned å skrev en forretningsplan.


Spol frem noen måneder i tid..

Vi er godt igang med forretningsplanen, vi har funnet en visjon som vi står for og vi har opprettet en dialog med smedene i Gambia, med Modou i spissen.

Guru og jeg skrapte sammen alt vi hadde av sparepenger og tok første flyet ned til Gambia i slutten av mai 2018.

Med et begrenset budsjett ble turen kun på 13 dager, men dette gjorde at vi måtte være effektive og løsningsorienterte. Hver dag hadde vi en To Do liste fullspekket med ulike ting vi måtte gjøre for å få konseptet opp å gå innen vi dro.


De første dagene gikk til leting av lokale som vi kunne leie. Vi ønsket å holde verkstedet i byen Bakau som er hjembyen til faren min. Sammen med smedene reiste vi rundt å så på ulike utleiesteder.

Når vi endelig hadde funnet noe som passet oss var det rett igang med å klargjøre dette rommet for smeddrift. Vasking, maling, bygge benker, hyller og annet utstyr.


Hele denne prosessen gjorde vi sammen med smedene og andre som har bidratt, noe jeg tror skapte fundamentet i det gode forholdet vårt.

Når verkstedet var klart var det bare å fylle det med utstyr så smedene kunne begynne å jobbe. Det var denne prosessen jeg syntes var mest spennende. Det var så mange tradisjonelle løsninger de hadde på ulike verktøy. Hvis de ikke hadde et verktøy, så laget de det selv. Det var alt fra sandpapir (sand fra stranden), smeltekopper (hjemmelaget leire) eller smelteovn(en kasse med kull og en håndholdt vifte).

Man har kanskje sett smeder arbeide på Youtube eller andre steder, men måten de arbeider på i Gambia er veldig tradisjonell og krever høy presisjon.De siste dagene gikk veldig fort. Vi lærte hverandre å kjenne ekstra godt når vi begynte å lage smykker sammen. Vi viste frem alle designene vi hadde forberedt for vi kom, og det tok ikke mange dagene før vi hadde laget samples av første kolleksjon. En av dagene fikk vi også godkjent Demba Oslo som en smedbedrift i Gambia.


Det siste vi måtte gjøre før vi dro hjem var å få den nye bedriften velsignet av Imamen i området. Da kom Imamen på besøk til oss i verkstedet og holdt en lang bønn som skulle gjøre oss beskyttet mot alt vondt og skape vekst. Dette er noe vi måtte gjøre for å kunne drive en bedrift i det området.


De siste dagene forberedte vi oss på å forlate smedene. Vi skrev kontrakter med de som sikret de fast lønn og trygge rammer, deretter planla vi det neste halve året med de.

Det går ikke å unngå å skrive to ord om barna i gaten som hver dag samlet seg rundt verkstedet vårt. Uten de, hadde det nok ikke vært like gøy å dra på ferie for å jobbe.


Dette har gjort at vi har startet prosjektet Demba Afterschool. Les mer om det HER.